יום שבת, 8 באוקטובר 2011

הפיטאיה מלכת הלילה / רימונה שיף.

     כשאמרו לי מלכת הלילה ריאיתי לפני ילדה או נערה עם שמלה שחורה. משובצת בירח 
       וכוכבים, לראשה כתר ובידה שרביט, והאסוציאציה הראשונה שעלתה בראשי
       התקשרה לחג פורים. זה קרה לי עד לאחרונה. כשהצטרפתי לטיול של מועדון המורים
       הגמלאים של קיריית אונו, גיליתי מיהי מלכת הלילה האמיתית. הפיטאיה. 
        נתקלתי בה לכשבקרנו במטע הפיטאיות  בקיבוץ שדה יואב. בהדרכתו של פרופ' 
       יוסי מזרחי מאוניברסיטת בן-גוריון. לפיטאיה, כפי שהסביר לנו, יש זנים טעימים
       עם טעם של פרי. הקיבוץ, סיפר, עבר הפרטה וכיום הבעלים שלו הוא דר ' 
       מרדכי דודאי. הוא גילה שלפטאיה קוראים מלכת הלילה. כי לילה אחד בלבד הפרח
        נפתח, כדי לראות את הפרח בשיא פריחתו צריך להיות ער בחצות. הוא מפיץ ריח
        בושם, ומי שמגיע למטע בשעות הקטנות של הלילה מוצא שהמטע מבושם, 
        בד"כ הדגיש פרופ' מזרחי, ההפריה נעשית על ידי יצורי לילה, כאן החקלאי 
       חייב לאסוף את האבקה ולהפרות, ובשביל זה הוא ניגש עם מברשת לפפאיה
       ואוסף את האבקה, כשהפרח פורח בלילה, הוא אומר עוד, זה מראה מאוד
       מרהיב. חקלאי טוב יודע איזה פרח עומד לפרוח בלילה מסוים. ומתי יש 
       להפרות אותו. בפירות הפיטאיה מעוניינים  באירופה, וקוראים להם שם מלכי 
        המדבר. יוסי צפריר מגדל פטאיות בכפר בילו והוא שינה את השם שלהן,
       למלכי המדבר. לדעת פרופ' מזרחי יש בארץ 700 דונם פטאיות, וכדבריו,
      חקלאים טובים קוצרים 5-4 טון ליצוא של הזנים השונים, היום מגדלים אותם בחבל
       הבשור. באילת. ולאורך הארץ עד קיבוץ  אילון בצפון. יתרון גדול הוא 
       שמשווקים אותם ללא חומרי הדברה. אבל מכיוון שאגרסקו היום נמצאת
       בצרה צרורה אין מי שייצא את הפירות.  עם זאת היום חקלאים מגדלים 
       זנים חדשים, בהם גם זנים שמפרים את עצמם בעצמם. במהלך הביקור
       במטע הפאפיות של קיבוץ שדה יואב.  שהוא לדעתי מטע מיוחד, עשינו
       הכרה עם הטרופיטאיה שהוא פתוח ישראלי חדש. המדובר בפיטאיה
       שהצטרפה לאחרונה לפירות הקיץ, ומהווה נצר מתוק ובריא לפרי הפיטאיה,
        הפרי שלה כפי שהסבר לנו עשיר בסיבים תזונתיים ואינו מכיל הרבה סוכר, 
       מה שהופך אותו למאכל דיאטתי. מומלץ. בנוסף מכיל הפרי שפע של נוגדני
       חמצון רבי עוצמה וחומצת טאנרין, לחזוק המערכת החיסונית ופעילות האנטי
       אייג'ינג. צבעו הסגול של הפרי, טעמו הטרופי ומרקמו העסיסי מוסיפים על פי
       ענף הפירות ומועצת הצמחים ענין יחודי לכל מנה. על כן, הם ממליצים להכין
       ממנו שייק או קוקטייל או לשלב אותו עם סלט עלים ירוקים. ואכן, טעמה העדין
       של הטרופיתאיה היה לי בהחלט ערב לחך. זן אחר איתו עשינו הכרה היתה
        הפיטאיה ונוס, שעליה למדנו שהיא בעלת יתרונות בריאותיים מובהקים. עשירה
       בסיבים תזונתיים העוזרים לבעיות עיכול. מכילה תצרוכת יומית של ויטמין סי.
       ופיגמנטים אדומים, המכילים נוגדני חמצון, וכן היא מכילה חומצה אמינית טאורין 
        המהווה בשורה לצמחונים. גם טעמה היה מבחינתי מעודן וערב לחך. מהביקור
       במטע הפיטאיות יצאתי עם הרגשה שהנה לא מצאתי רק את מלכת הלילה האמיתית.
        אלא גם פרי מלכותי שהוא חיוני לבריאותנו.   
        

תגובה 1:

  1. האם משווקים את הפיטאיה ללא חומר הדברה כלל או שמא נעשה שימוש כלשהו בהדברה ירוקה?
    אני חייבת לציין שכתיבתך עוררה בי חשק עז לפרי!

    השבמחק